Overvejer du at købe på tvangsauktion? Her er tre ting, du aldrig må glemme

Foto: iStockphoto


Der kan både være fordele og ulemper ved at købe sit nye hjem på tvangsauktion.
Med blot 1.255 begærede tvangsauktioner i første halvår af 2017, er udbuddet en del mindre end på det almindelige boligmarked.


Til gengæld sælges de tvangsauktionerede ejendomme i langt de fleste dele af landet til kvadratmeterpriser, der er under det halve af, hvad  husene på i fri handel sælges for.


Og så er der hele sikkerheden mod lurende fejl og mangler, som man ikke får på tvangsauktionsmarkedet.


- Udfordringen ved at handle på tvangsauktion er, at man skal gøre et grundigt benarbejde forinden for at sætte sig ind i de særlige omstændigheder, der er ved at købe på tvangsauktion, siger Trine Peters, der er dagligleder for tvangsauktionssiderne itvang.dk og tvangsauktioner.dk.


- Udvalget er meget begrænset, man køber som beset, og derfor anbefaler vi kraftigt, at man besigtiger ejendommen med en byggesagkyndig, og så skal man inden auktionen have gjort sig klart, hvad ens maksimalbud er - medregnet de udgifter, der er i forbindelse med auktionen, siger hun.


Disse tre ting skal du huske, når du handler på tvangsauktion




Du køber som beset

 

Som udgangspunkt afholdes der én samlet besigtigelse af en ejendom, der er på tvangsauktion, hvor interesserede har mulighed for at komme ud og se ejendommen. Og her skal man kigge sig rigtig godt for.


Ved køb på tvangsauktion bliver der nemlig sjældent lavet en tilstandsrapport, der afslører eventuelle skader, og der er således heller ikke mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring. Køberen hæfter altså selv for samtlige fejl og mangler, boligen måtte have.


Du skal stille sikkerhed for dit bud


Bliver du den højest bydende på en tvangsauktion, skal du over for fogedretten stille sikkerhed for, at du kan betale hele købesummen. Det kan enten være ved at betale hele den såkaldte “store sikkerhedsstillelse” med det samme, eller ved at betale den “lille sikkerhedsstillelse”, der typisk udgør 15.-20.000 kroner, på dagen for tvangsauktionen, hvorefter den store betales inden én uge.


Det er vigtigt at være opmærksom på, at beløbet “låses” af fogedretten indtil alle auktionsvilkår er opfyldt, og at pengene derfor ikke kan anvendes til at betale størstebeløb og prioriteter.

 

Dit bud er bindende 




Når du har budt på en ejendom på tvangsauktion, er dit bud - altså det du er villig til at give for ejendommen - bindende og kan ikke ændres. Bliver du den højestbydende på en 1. auktion, og begæres der en 2. auktion, vil dit bud være bindende frem til afholdelsen af 2. auktionen og ligeledes efterfølgende, hvis der ikke kommer et højere bud på 2. auktion.


Udover auktionsbuddet skal man betale et størstebeløb, der fremgår af salgsopstillingen, og så lægges der også en auktionsafgift på 0,5 procent oveni. Det, du byder, er altså ikke det eneste, du skal betale.