Så meget sparer du på at købe huset på tvangsauktion

Foto: Matt Jones

Omstændighederne er sjældent lykkelige for sælger, men hvis man som køber er interesseret i at give mindst muligt for ejendommen, kan det være, man skal følge med i markedet for tvangsauktioner.


Der kan nemlig være mange penge at spare, hvis man skifter almindelig fri handel ud med auktion. En beregning fra Boligas tvangsauktionsside itvang.dk viser nemlig, at besparelsen for en villa på landsplan er 67 procent, når man sammenligner med kvadratmeterpriserne på huse, der er handlet i fri handel.


Der bliver altså barberet en stor luns af prisen, når handlen bliver formidlet i Fogedretten og ikke på et mæglerkontor, og at prisen er så markant lavere, skyldes ifølge Trine Peters, afdelingsleder for itvang.dk, flere aspekter:


– Køberne kan på en tvangsauktion byde uden at skele til ejendomsværdien, og dermed bliver kvadratmeterprisen ofte lavere, siger hun.


– Men vi kan også se, at mange af ejendommene på tvangsauktion er dårligt vedligeholdt, mens ejendomme solgt i fri handel typisk bliver klargjort inden et salg.


Dermed vil man muligvis også skulle bruge en del af besparelsen på boligoptimering, men med en forskel i kvadratmeterprisen på knap 10.000 kroner på landsplan, vil der for de fleste være god plads i budgettet til at renovere boligen.


Største besparelser


Den største besparelse ved køb af en ejendom på tvangsauktion får man i området dækket af Odense Retskreds. Her var besparelsen på 73 procent, mens den i Sønderborg Retskreds var på 72 procent.


En lavere procentvis besparelse fik man i Holbæk Retskreds, hvor der var 41 procent af spare ved køb på tvangsauktion.


Men inden man bliver fristet til at købe sit næste hus på tvangsauktion, er der en række ting, man bør sætte sig grundigt ind i – og som også har en betydning for, hvorfor prisen er lavere:


– Hvis du køber en ejendom på tvangsauktion, køber du den som beset, og der tegnes derfor ikke en ejerskifteforsikring. Så hvis man overvejer at købe en ejendom på tvang, bør man inden auktionen gennemgå den med en byggesagkyndig, der både vil kunne finde eventuelle skjulte fejl og mangler – eller det modsatte.

For der er også ejendomme, der muligvis ser ud til at være i ringe stand, men som reelt ikke er det, og de ejendomme kan være en rigtig god handel, siger Trine Peters.


Se, hvad der er begæret på tvangsauktion lige nu


Så meget sparer du ved at købe på tvang:


Odense Retskreds: 73 procent

Sønderborg Retskreds: 72 procent

Esbjerg Retskreds: 70 procent

Aalborg Retskreds: 67 procent

Hjørring Retskreds: 67 procent

Holstebro Retskreds: 67 procent

Herning Retskreds: 64 procent

Viborg Retskreds: 63 procent

Horsens Retskreds: 58 procent

Nykøbing-Falster Retskreds: 56 procent

Kolding Retskreds: 55 procent

Roskilde Retskreds: 49 procent

Næstved Retskreds: 46 procent

Holbæk Retskreds: 41 procent


*Boliga har i undersøgelsen kun medtaget retskredse, hvor der er blevet tinglyst min. 20 salg af villaer/rækkehuse fra den 27/6 2017-27/6 2016. I undersøgelsen er handler til under 10.000 kr. frasorteret. 


Information

Mere information om tvangsauktioner: Se itvang.dk's købervejledning

Jurahjørnet

Se svar på brugernes spørgsmål om tvangsauktioner

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om relevante bolignyheder Tilmeld dig itvang.dk's nyhedsbrev