Så meget sparer du på at købe huset på tvangsauktion

Foto: Matt Jones


Omstændighederne er sjældent lykkelige for sælger, men hvis man som køber er interesseret i at give mindst muligt for ejendommen, kan det være, man skal følge med i markedet for tvangsauktioner.

Der kan nemlig være mange penge at spare, hvis man skifter almindelig fri handel ud med auktion. En beregning fra Boligas tvangsauktionsside itvang.dk viser nemlig, at besparelsen for en villa på landsplan er 67 procent, når man sammenligner med kvadratmeterpriserne på huse, der er handlet i fri handel.

Der bliver altså barberet en stor luns af prisen, når handlen bliver formidlet i Fogedretten og ikke på et mæglerkontor, og at prisen er så markant lavere, skyldes ifølge Trine Peters, afdelingsleder for itvang.dk, flere aspekter:

- Køberne kan på en tvangsauktion byde uden at skele til ejendomsværdien, og dermed bliver kvadratmeterprisen ofte lavere, siger hun.

- Men vi kan også se, at mange af ejendommene på tvangsauktion er dårligt vedligeholdt, mens ejendomme solgt i fri handel typisk bliver klargjort inden et salg.

Dermed vil man muligvis også skulle bruge en del af besparelsen på boligoptimering, men med en forskel i kvadratmeterprisen på knap 10.000 kroner på landsplan, vil der for de fleste være god plads i budgettet til at renovere boligen.

Største besparelser

Den største besparelse ved køb af en ejendom på tvangsauktion får man i området dækket af Odense Retskreds. Her var besparelsen på 73 procent, mens den i Sønderborg Retskreds var på 72 procent.

En lavere procentvis besparelse fik man i Holbæk Retskreds, hvor der var 41 procent af spare ved køb på tvangsauktion.

Men inden man bliver fristet til at købe sit næste hus på tvangsauktion, er der en række ting, man bør sætte sig grundigt ind i - og som også har en betydning for, hvorfor prisen er lavere:

- Hvis du køber en ejendom på tvangsauktion, køber du den som beset, og der tegnes derfor ikke en ejerskifteforsikring. Så hvis man overvejer at købe en ejendom på tvang, bør man inden auktionen gennemgå den med en byggesagkyndig, der både vil kunne finde eventuelle skjulte fejl og mangler - eller det modsatte.
For der er også ejendomme, der muligvis ser ud til at være i ringe stand, men som reelt ikke er det, og de ejendomme kan være en rigtig god handel, siger Trine Peters.

Se, hvad der er begæret på tvangsauktion lige nu

Så meget sparer du ved at købe på tvang:

Odense Retskreds: 73 procent
Sønderborg Retskreds: 72 procent
Esbjerg Retskreds: 70 procent
Aalborg Retskreds: 67 procent
Hjørring Retskreds: 67 procent
Holstebro Retskreds: 67 procent
Herning Retskreds: 64 procent
Viborg Retskreds: 63 procent
Horsens Retskreds: 58 procent
Nykøbing-Falster Retskreds: 56 procent
Kolding Retskreds: 55 procent
Roskilde Retskreds: 49 procent
Næstved Retskreds: 46 procent
Holbæk Retskreds: 41 procent

*Boliga har i undersøgelsen kun medtaget retskredse, hvor der er blevet tinglyst min. 20 salg af villaer/rækkehuse fra den 27/6 2017-27/6 2016. I undersøgelsen er handler til under 10.000 kr. frasorteret.