Gør et hus-kup: Tvangsauktionerede huse handles til under halv pris

Foto: Jay Wennington


Der kan være mange penge at spare, hvis du vælger at sætte din boligopsparing i en tvangsauktion frem for i en villa-handel på det almindelige frie boligmarked.

I Holstebros Retskreds har tvangsauktionskøberne med de højeste bud således i gennemsnit fået deres kvadratmeter hele 74 procent billigere, end dem der har købt en ny villa eller et rækkehus i fri handel.

Det viser en udregning, som boligsiden Boliga har foretaget af alle tvangsauktionshandler og almindelige frie handler af villaer og rækkehuse i 2016.*

Holstebro-området, der også dækker kommuner som Lemvig, Morsø, Struer og Thisted, er således det sted i landet, hvor der er den største forskel på tvangsauktions-priserne og salgspriserne på det almindelige boligmarked.

I den anden ende af skalaen findes byer som Roskilde, Horsens og Næstved, hvor der også er penge at spare på en tvangsauktionshandel.

Her får man nemlig i gennemsnit en villa på tvangsauktion mellem 43 og 49 procent billigere end i almindelig handel.

- På tvangsauktion køber man som beset. Der er ingen ejerskifteforsikring, der dækker fejl og mangler. Man skal derfor ofte afsætte penge til at renovere for udover sit bud. På tvangsauktion skal ejendommen, modsat i fri handel, også handles på meget kort tid. Der er derfor ikke samme tidshorisont til at overveje købet, siger Trine Peters, der er afdelingsleder for de to tvangsauktions-sites Tvangsauktioner.dk og iTvang.dk.

- Alle disse omstændigheder gør, at der som oftest accepteres langt lavere priser end i fri handel.

Knap så tryg handel - knap så meget at vælge imellem

Med i handlen på en tvangsauktion får man altså ikke de samme rettigheder, som man gør, når man sætter sin underskrift på en almindelig bolighandel.

På tvangsauktioner købes husene nemlig uden forbehold, og det vil blandt andet sige, at du ikke kan holde den tidligere ejer ansvarlig, hvis der efter overtagelsen eksempelvis findes svamp, insekt-skader eller andre ubehagelige overraskelser i bygningen.

Samtidig er antallet af ejendomme, der handles på tvang, langt fra så stort som udbuddet på det gængse boligmarked, og dermed er muligheden for at falde over drømmehuset også mindre.

Det betyder færre bydere, og også det, mener Trine Peters, spiller en rolle i de store prisforskelle på tvangsauktionsmarkedet - særligt når det kommer til udkantskommunerne, hvor boligmarkedet i forvejen går trægt.

- Der er formodentlig en begrænset efterspørgsel i udkantsområderne og derfor færre personer, der møder op og er med til at byde ejendommen op i pris, siger Trine Peters.

*Boliga har kun medtaget retskredse, hvor der er foretaget min. 20 tvangsauktioner og 20 alm. frie handler i 2016. Der er ikke medtaget tvangsauktioner med boliger, der er handlet for under 10.000 kr.

Denne artikel er bragt første gang på Boliga den 6. februar 2017.